Ericas hem, Renoveringsobjekt

Golvet äventyrar min hjärna

Jag gillar verkligen vårt mörka furugolv som vi har hemma idag. Det ger en härlig karaktär och en varm ombonad känsla. De golvet slipade vi om, betsade i mörk valnöt och behandlade det med en matt hårdvaxolja. Och vi har älskat golvet från dag ett och gör det än idag! Men nu när vi ska flytta så har ändå tankarna börjat snurra om vi ska våga oss på att testa något ljusare golv. Frågan är bara hur ljust?  Vi har haft både ljusa och mörka golv i våra tidigare lägenheter och jag tycker det är lika svårt varje gång att bestämma sig för åt vilket håll man ska gå åt. Antingen ljust och fräscht eller mörkt och murrigt 🙂

I den nya lägenheten ligger det en halvblank ekparkett i en lätt brun nyans i både kök och vardagsrum som vi tänker behålla.  I sovrummen, hallen och serveringsgången ligger det olika golv och för att få ett enhetligt golv i hela lägenheten lägger vi även samma ekparkett där. Sedan kommer alla golv slipas och behandlas i samma färg.

IMG_3723

Nuvarande golv

Nu när vi har varit inne på att gå mot det ljusare hållet så tänker vi att det ska se obehandlat ut med ett litet vitt pigment och en matt finish. Golvet ska fortfarande kännas levande och inte vara heltäckt. Det här är golv som vi inspireras av just nu…

Moodboard golv.001

Inspirationsbilder till vårt nya golv

I början av nästa vecka kommer hantverkarna att börja lägga golvet och tills dess måste vi ha bestämt oss. Puhh!

Kram Erica

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Mita 7 april, 2015 at 09:17

  Hej Erica,
  vilket golv blev det till slut? Jag älskar dina inspirationsbilder för golvet och vi är ute efter något liknande till vår renovering som vi påbörjar snart. Alla tips tas tacksamt emot för vi sitter och river och sliter vårt hår lite här över golvvalet. Tack! 🙂

  • Reply Erica 11 april, 2015 at 17:39

   Hej Mita! Jag vet inte om mitt svar kom fram tidigare till dig så jag provar igen.

   Visst är det svårt med golv 🙂 Men jag tror vi har hittat den perfekta nyansen, vi valde att behandla golvet med Osmo Dekorvax vit 3111 sidenmatt och Osmo Hårdvaxolja Ofärgad 3062 matt. Det blev verkligen jättefint, jag lovar att lägga upp bilder inom kort på resultatet 🙂 Lycka till med ert golvval!

 • Reply Linda Grane 27 april, 2015 at 18:28

  Hej Erica,
  Tänkte höra med dig som verkar ha lite koll på inredning, skulle du bryta golvets riktning om du hade flera rum att lägga golv i efter ljusinsläpp eller skulle du hålla samma riktning på golvet (oberoende av ljusinsläpp) för att få en enhetlig känsla? Jag och min sambo är inte riktigt överens då byggarna (och även min sambo) hävdar att golvet promt ska ligga i ljusets riktning medan jag står på mig om att jag vill ha samma riktning på golven i alla rum (vi har skjutdörrar till alla rum och inga trösklar. Är jag helt ute och cyklar?
  Tack för hjälpen!
  //Linda

  • Reply Erica 29 april, 2015 at 16:13

   Hej Linda,

   Det är en jättesvår fråga och jag vet faktiskt inte vad som är okej eller inte okej ☺ Grundregeln säger väl att man ska utgå från ljusinsläppets riktning och även rummets längdriktning. Jag läste någonstans att detta gör man för att inte skarvarna ska synas när solen ligger på.

   Spontant, utan att ha sett era golv, så håller jag med dig, dvs. att lägga alla golv i samma riktning, oavsett ljusinsläppets riktning, för att just få en enhetlig känsla. Eftersom ni inte ska ha några trösklar så finns det ju inget som ”bryter” av golven förutom att det är ett nytt rum, så tror jag att det kan se ”rörigt” ut med att blanda riktningarna mellan rummen. Jag tror även det är än viktigare om du t.ex. har öppen planlösning och man ser golven från rum till rum att lägga dem i samma riktning. Man kan ju också välja att utgå från ett rums ljusinsläpp/golvriktning, t.ex. kök eller vardagsrum som man spenderar mest tid i och följa dess golvriktning i resten av hemmet.

   I vår nya lägenhet utgick vi från köket där originalparketten låg och följde samma mönster/riktning på det nya golvet i resten av lägenheten. Men vi har ju ett ”rutigt” mönster på vår parkett och skulle vi ändra riktning där tror jag det skulle se galet ut. Om jag vore er så skulle jag prova hur båda alternativen skulle se ut och det viktigaste är väl ändå att det ser bra ut och känns rätt, oavsett vad regeln säger ☺

   Jag vet inte om mitt svar bara blev mer förvirrande för dig eller om det kan hjälpa dig, men hur som, så önskar jag er lycka till. Du får gärna berätta vad ni bestämde er för ☺

  Lämna ett svar