Färgsättning, Renoveringsobjekt

Jakten på Mr Grey

Grått är väl bara grått? Njae…det har jag insett nu när vi har stått inför valet av färg till väggarna i nya lägenheten. Det finns galet många olika nyanser av grått, mer än femtio faktiskt 🙂

Jag har spenderat helgen med att planera färgsättningen i lägenheten och vi gör som många andra just nu och väljer mestadels grått till våra väggar med undantag för hallen och serveringsgången. Det kan kännas lite trist men jag tycker grått är en vacker färg, om man hittar rätt nyans och kulörton. Den får inte vara för kall eller för varm, utan något mittemellan. Grått får de vita snickerierna och de ljusa golven att framträda och gör dem mer levande. På så sätt får ju också rummet en starkare karaktär, ska också tilläggas, att en matchande och genomtänkt inredning är A-O för helhetsintrycket. Jag skulle blanda in mycket textiler, naturmaterial och metaller i inredningen för att få en varm ombonad känsla.

Att lyckas med en färgsättning är ingen lätt grej, speciellt inte när man har ett helt hem att färgsätta. Man ska gärna eftersträva att hitta en balanserad och enhetlig färgskala, lite som att hemmet har en röd tråd. Man kan utgå från olika perspektiv när man väljer färg, antingen väljer man färger som går i samma ton eller färger som har samma nyans. Vi kommer försöka hitta färger som går i samma nyans och då tänker vi oss en ljusare grå i kök och vardagsrum, en mörkare grå i sovrummet, en ljus mintgrön i hallen och en varmare ljusrosa i serveringsgången. Men än har vi inte riktigt hittat de rätta färgerna så jakten fortsätter.

Om ni har hittat de perfekta färgerna så får ni mer än gärna dela med er av dessa. Jag tar tacksamt emot tips innan vi bestämmer oss 🙂

Ha en bra dag!

Kram Erica

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Erik Nordin 20 april, 2015 at 11:38

  Tja Erica!

  Länge sedan 🙂

  Ett tips är att hitta en nyans som går bra ihop med NCS S0502-Y. Anledningen till det är att 95% av allt vitt som finns att köpa (köksskåp, möbler, dörrar, snickerier, lister osv) är fabrikslackerade i just den vita. Så för att slippa trassel med att lacka om allt sådant så kan det vara smart att synka från början…

  Ser jättefint ut för övrigt!

  // Erik

  • Reply Erica 29 april, 2015 at 16:30

   Hej Erik!

   Kul att höra från dig & det var verkligen länge sen 🙂

   Tack snälla för tipset! Vi har faktiskt valt den färgen till våra snickerier då vi också valde att gå mot det lite ”varmare” hållet på våra väggar. Så det kommer matcha fint hoppas jag! 🙂

 • Reply Emily 23 april, 2015 at 15:00

  ’Cornforth White’ är en undebar grå färg från Farrow & Ball, jag har den på alla väggar och tak hemma och den ger djup och skiftar lite beroende på ljus. Inte för kall och inte för varm. Har ’Pavillion Grey’ från F&B som är lite mörkare (klassisk gustaviansk grå) på alla snickerier och dom passar fint ihop.

  • Reply Erica 29 april, 2015 at 16:35

   Hej Emily! Tack för tipset på färg! Jag kikade på den, den ser helt ljuvlig ut! Vi hittade en motsvarande till vårt vardagsrum som jag tror kommer bli himla fint 🙂

  Lämna ett svar